+38 098 522 55 90
Замовити зворотний дзвінок

Де отримати фінансування малому бізнесу

Де отримати фінансування малому бізнесу Де отримати фінансування малому бізнесу
29 жовтня

Кожен підприємець на шляху свого розвитку хоч раз стикався з цим питанням. Проте, не кожен знаходить відповідне рішення, через що бізнес впадає в стагнацію або зовсім закривається. Ми вирішили проаналізувати дії тих, хто вже знайшов вирішення цього питання. Їх досвід ми зафіксували і структурували для тих, на кого це чекає, щоб не наступати на ті ж граблі.

Вихідні дані

Більшість підприємців проходять один і той же шлях - намагаються витягнути гроші з обороту, просять у друзів, йдуть в банк за кредитом, розглядають лізинг. Ми вирішили описати цей шлях і порівняти всі варіанти. Для прикладу візьмемо конкретний бізнес. Всі імена вигадані, збіги випадкові.

Приклад масштабування малого бізнесу

СПД «Букет» - студія флористики в Одесі, яка відкрилася 9 місяців тому. Вона розташована у вдалому місці на вул. Рішельєвській, і справи пішли краще, ніж припускав засновник Ігор. Через півроку Ігор вирішив масштабувати бізнес і відкрити доставку квітів по місту. Для цього йому потрібно купити електромобіль Nissan Leaf вартістю 15000 USD.

Пошук джерел фінансування

Варіант 1. Оборотні кошти підприємства

Насамперед Ігор взяв калькулятор і поліз в бухгалтерію рахувати, як і скільки він може витягнути з обороту компанії. У бухгалтерії було все не так гладко, як думав Ігор і, щоб у всьому розібратися і прорахувати різні варіанти, йому треба було витратити досить багато часу. Через декілька днів він зрозумів, що зможе витягнути лише частину грошей, а не всю суму, і при цьому він сильно ризикує, адже у нього залишаться неприкритими тили, і якщо виникнуть непередбачені витрати, у нього не буде плану «Б».

Варіант 2. Позика у друзів

Другий за доступністю спосіб - позичити у друзів. Після кількох відмов двоє товаришів погодилися зустрітися. Обидва були готові допомогти: один 30%, а інший 20% від потрібної суми. При цьому домовленості з ними були різні. Першому потрібно було повернути суму протягом 3-х місяців, і він готовий був інвестувати під 10%, а другий готовий був дати лише на місяць, але без відсотків. Зрозумівши обидві пропозиції, Ігор вирішив залишити ці варіанти на крайній випадок і все-таки спробувати удачу в банку.

Варіант 3. Кредит в банку

Ігор вирішив обрати ТОП-5 банків, які пропонують тільки беззаставні варіанти позик, тому що майна під заставу у нього не було. На збір і відправку документів він витратив близько 4-х днів щільної роботи з бухгалтером. І ще через кілька робочих днів Ігор отримав відмови від усіх банків.

Видимих причин було дві:

1. Неідеальна звітність компанії (бухгалтера на аутсорсі Ігор звільнив).

2. Занадто молода компанія.

Висновок був зроблено: банкам важливо, щоб компанія мала позитивну фінансову динаміку за останні 12 місяців. Якщо у вас не все ідеально, то ви або отримаєте відмову, або вам потрібно буде заставне майно, або великий відсоток.

Вже зневірившись, Ігор пішов у пошуках справедливості в Інтернет. «Невже малому бізнесу в Україні неможливо розвиватися?» На просторах мережі він знайшов ще один варіант - лізинг електромобілів для бізнесу від Eco Leasing.

«Якщо є хоч один шанс зі 100, їм потрібно користуватися!» - подумав Ігор і відправився з'ясовувати умови лізингу.

Варіант 4. Лізинг автомобілів для бізнесу

Якщо у випадку з кредитом все більш-менш зрозуміло, то про лізинг знають далеко не всі. Спочатку лізинг - це форма оренди, але більш вдосконалена і оптимізована під бізнес цілі:

  • швидко: остаточне рішення про фінансування може бути прийнято за 24 години;
  • ймовірність схвалення заявки вище, ніж у банку: вимоги до лізингоодержувача при лізингу менш жорсткі;
  • повернення ПДВ для юридичних осіб;
  • гнучкі умови розрахунку графіка платежів і можливість коригувати графік протягом дії договору;
  • терміни фінансування по лізингу більше, ніж терміни по кредиту;
  • на майно, куплене в лізинг, не може бути накладено арешт;
  • в лізингові платежі включені витрати на виплату реєстраційних платежів і внесків до Пенсійного фонду, страхування повного КАСКО і ОСЦВ на весь термін лізингу;
  • в лізинг можна взяти вживанийавтомобіль;
  • при лізингу можливе отримання знижки у постачальника;
  • висококваліфіковані фахівці з легкістю вирішать різні організаційні питання по лізинговій операції.

Висновок

Із придбанням автомобіля для доставки бізнес Ігоря став приносити більший дохід! Разом з Eco Leasing він знайшов швидкий і вигідний джерело фінансування при найменших початкових витратах. Ми за те, щоб малий і середній бізнес в Україні розвивався!

x